събота, 30 юли 2011 г.

Добро утро,Приятели!


Прочетете това тълкувание, за да видите колко истина има и днес в живота.
Не е ли вярно, че когато правиш добро, то ти се връща?
Нали само с вяра можеш да отвориш очите си и да прогледнеш?
Помогни на приятеля да отвори очите си,а той ще те благославя,без ти да искаш това.
Когато на тебе  самият са помогнали да си отвориш очите,ти не можеш да мълчиш и разказваш.
И благославяш.И благодариш.И споделяш.
Просто помагаш и на другите да отворят очите си.

СЕДМА НЕДЕЛЯ СЛЕД ПЕТДЕСЕТНИЦА
ЗА ДВАМАТА СЛЕПЦИ
"ТЪЛКУВАНИЕ
Тези двама слепци чували от хората, че Христос върши големи чудеса, повярвали, че Той е Месия, за Когото са писали пророците, и затова отишли край пътя, откъдето щял да мине Иисус, и като усетили, че минава, почнали да викат с висок глас: “Помилуй ни, Иисусе, Сине Давидов! Изцери очите ни, та и ние да видим този свят”. Нерекли Го Иисус като Бог, а Син Давидов ­ като човек. Нарекли Го Син Давидов още и поради това, че Бог бе рекъл, че Христос ще се роди от Давидовото коляно, както и се роди от Света Дева Мария, която беше от Давидовото коляно. И така, след като Христос им отвори очите, те Го познаха и Го почитаха като Бог.

Виждате ли как Христос не изцерил слепите на пътя, а ги изчакал да влязат вкъщи, само и само завистливите юдеи да не кажат, че прави това на пътя, за да Го хвалят хората? И като влезли в тази къща, която била на един верен човек, Иисус ги попитал: “Вярвате ли, че мога да ви отворя очите?”. Не че Христос не знаел тяхната вяра, а ги попитал, за да подкани с това другите към вяра. Защото Христос вършел чудеса не само заради болните, но в много по-голяма степен, за да гледат другите и да повярват. И като рекли: “Вярваме, Господи”, те разбрали, че Той е истинският Бог и затова получили изцеление. Защото, който иска с вяра, получава всичко ­ като тези слепци, които всесилната Христова ръка изцери, като се допря до очите им. Това е голям укор за евреите, защото слепите по гласа познали Христа, а евреите виждали с очите си толкова чудеса и пак не Го познали. Понеже завистта им била заслепила разума, затова и Христос, за да не предизвиква тяхната завист още повече и за да не го хвалят хората, рекъл на слепите да не казват на никого за това чудо.

С това Христос ни учи да бягаме от човешката слава, а не сами да искаме хората да ни хвалят. Но слепите, понеже били благодарни за изцелението си, не скрили Неговото добро, а го проповядвали на всички хора. За нас това е пример, който ни учи, щом направим някоя добрина, да не търсим хвала и слава, а когато получим от другиго някоя добрина, да не мълчим, нито да крием благодетеля си, а да го проповядваме открито като онези слепци, които Христос изцери със Своята власт. Защото и пророците, и апостолите вършеха чудеса и изцеряваха, но с Божията помощ, а Христос не прави така, а с властта Си повелява на морето и на вятъра, на бесните и на слепите, на болните и на починалите, и всички Го слушали като Бог, защото Той може всичко и прави всичко както иска. Той и сега ни изцерява, стига само да имаме несъмнена вяра в Него, а който няма вяра, не получава и изцеление.

Свети Софроний, Епископ Врачански

Няма коментари:

Публикуване на коментар